Kinderboek over sport en autisme

 

"Game over? Start opnieuw!” van Elise Haarman is een verhalenbundel voor kinderen vanaf 9 jaar.

In het boek raken de hoofdpersonen (met autisme) in allerlei sportavonturen verzeild. Zo krijgen ze te maken met eigenaardige invaltrainers, uitpuilende kleedkamers, pestkoppen en valsspelers, winst en verlies. Aan het eind van ieder verhaal krijgt de lezer praktische tips. De tips zijn voor alle sporten bruikbaar. Ook bevat het boek een handig sportkeuzeschema, voor kinderen die nog niet weten welke sport ze willen doen.                                                    

Het taalgebruik is speciaal afgestemd op kinderen met autisme, dat wil zeggen: kort en concreet.
Bij de tips staan veel voorbeelden. Grapjes worden uitgelegd en visueel ondersteund. “Game over, start opnieuw” is bedoeld als doe-boek en ook als naslagwerk. Het moet kinderen die problemen hebben bij het sporten enig houvast geven, zodat ze beter weten wat er van hen verwacht wordt en ze meer plezier krijgen in sport.

 

'Game over? Start opnieuw!' bestellen

Het boek kost 17,50 euro. Bestellen doe je bij Uitgeverij SWP.
ISBN: 9789085606697
120 pagina's

Bekijk ook het YouTube-filmpje van Autisme TV!

 

 

Recensies over de eerste druk


In: Engagement met autisme, jaargang 41, nr. 2

 "Game over? Start opnieuw! is heel herkenbaar en het staat vol met goede bruikbare tips. Je hebt heel laagdrempelig en op een hele leuke manier geschreven. Petje af! Ik vond het soms zelfs ontroerend hoe goed je beschreven hebt hoe deze kinderen denken en zich kunnen voelen. En hoe mooi het is als er toch een oplossing in zicht is. Als Consulent bij MEE kan ik je boek heel goed gebruiken om zowel jongeren, als ook ouders en sportverenigingen te ondersteunen."
Judith Haasen - Consulent MEE

 ---------------------------------------------------------------------

"Ik vind eigenlijk dat iedere school en vereniging dit boek zou moeten aanschaffen. Het boek geeft zoveel tips zowel voor kinderen met ASS als voor kinderen zonder ASS. Maar ouders kunnen ook heel veel leer uit dit boek halen.

Toen ik begon met lezen kon ik eigenlijk niet stoppen. Je komt keer op keer weer tips tegen waarvan je denkt ‘he, daar heb ik wat aan’ of ‘daar heb ik nog nooit zo over na gedacht’.

Een van de belangrijkste tips die het boek gegeven heeft vind ik de tip van een vaste plek in de kleedkamer. Je ziet dat in dit boek alles terugkomt op structuur. Of het nou gaat over het aanbrengen van structuur door het kind zelf of door begeleiders of ouders. Daarnaast zit er in het boek een handige sportwijzer voor kinderen die niet weten welke sport ze willen doen.

Een aanrader voor iedereen."
Jeroen Drop - student Agogisch Medewerker aan het ROC Twente

---------------------------------------------------------------------

"Als je iets wilt weten over de belevingswereld van kinderen en jongeren met autisme, moet je dit boek lezen! Het is een echte aanrader, het boek vergroot je beeld over de hoeveelheid puzzelstukjes die kinderen en jongeren met autisme tegenkomen als ze gaan sporten."

Kitty Nijboer - talentcoach

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In: Autisme Centraal, jaargang 33, nr. 2