Naslagwerken

Stappenplan 'In beweging met autisme'

Genomineerd voor klASSe! award door Samenwerkingsverband Autisme Overijssel 
 
 

Hoe maak je een sportvereniging autismevriendelijk?


Dat kan op vele manieren. Door ruimtes prikkelarm te maken, visualisaties aan te brengen, vrijwilligers bij te scholen en iemand aan te stellen die dit allemaal regelt. Maar de eerste stap is het downloaden van dit stappenplan voor sportverenigingen.


In het stappenplan vindt u onder andere een handig intakeformulier om samen in te vullen. Zo weten sporter en trainer precies wat ze aan elkaar hebben. Dat voorkomt teleurstellingen en vergroot het sportplezier.

 

 
Het korte overzicht Ins en Autisme uit het stappenplan is ook apart te downloaden. Deze factsheet vertelt in een notendop wat je kunt zien en wat je kunt doen voor sporters met autisme.

Zorg dat zoveel mogelijk mensen hem lezen. Afdrukken, inlijsten en ophangen in de kantine dus!

  

 

 

 

 

Handboek generiek leertraject 'Autisme in de sport'

 

Thuis op je gemak eens lezen wat autisme nu precies inhoudt? En waarom kinderen vaak vastlopen in de sport? De reader van de Academie voor Sportkader staat boordevol herkenbare situaties. En het geeft voor bijna elk probleem een oplossing. Vaak heel eenvoudig (“Noem het kind bij de naam”) en soms iets ingewikkelder (“Licht teamgenoten in over autisme”).

In het handboek staan het aanpassen van de communicatie en het aanbrengen van structuur centraal.

De reader is onderdeel van de lesstof voor cursisten ‘Autisme in de sport’ en bevat daarom ook opdrachten. De reader is echter ook goed los te lezen als je je wil verdiepen in autisme in de sport.